ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟΥ BOOKCROSSER: Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΠΟΥΡ

JG-Farrell- 

Είναι φορές που, αν και ένα βιβλίο μού αρέσει πολύ και χαίρομαι που το διάβασα, είμαι σίγουρος πως δε θα το ξαναδιαβάσω ποτέ στη ζωή μου, ούτε θα χρειαστεί να ανατρέξω ξανά σε αυτό. Για τους αμετανόητους βιβλιόφιλους τα λόγια αυτά ίσως να ακούγονται βλάσφημα, αλλά προσωπικά νιώθω πως έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργώ χώρο στη βιβλιοθήκη και κυρίως στο μυαλό μου. Όλα, ανεξαιρέτως όμως, τα καλά βιβλία προσέχω πάντα πού και πώς θα τα απελευθερώσω. Όταν κάποιος bookcrosser διοργανώνει έναν διαγωνισμό θεματικών απελευθερώσεων βιβλίων –challenge στη γλώσσα του Bookcrossing–, ο πειρασμός να απελευθερώσω το κατάλληλο βιβλίο στο κατάλληλο σημείο βάσει του θέματος υπερισχύει πάντα της όποιας σκέψης να το κρατήσω κτητικά στο ράφι της βιβλιοθήκης μου. Το μόνο που με απασχολεί πια είναι να απελευθερωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε σίγουρα πια κάποιος άλλος να το εντοπίσει, να το διαβάσει και να το χαρεί όπως εγώ.

***

Τίτλος: Η πολιορκία του Κρίσναπουρ

Συγγραφέας: James Farrell

Καταχωρήθηκε από karjim την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Βαθμολογία: 9/10

Το βιβλίο αυτό δεν το είχα υπόψη, μέχρι που βρέθηκε μπροστά μου στην εκποίηση που οργάνωσε ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος, κι έτσι το αγόρασα κυρίως επειδή είδα πως είχε τιμηθεί με βραβείο Booker το 1973. Αργότερα βέβαια έμαθα ότι ήταν και ένα από τα έξι προτεινόμενα για το Best of Man Booker Award για την επέτειο των 40 χρόνων του θεσμού.

Ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο λοιπόν πολύ επιφυλακτικά, αμφιβάλλοντας μάλιστα για το πόσο άξιζε το βραβείο του. Η Αγγλία της βικτοριανής εποχής, η βρετανική αριστοκρατία και συλλήβδην η αποικιοκρατική θεώρηση των πραγμάτων είναι τόσο ξένη και τόσο ενοχλητική στην ιδιοσυγκρασία μου που ομολογουμένως ήμουν κάπως προκατειλημμένος. «Η πολιορκία του Κρίσναπουρ» όμως καταδεικνύει τελικά με τον καλύτερο τρόπο πόσο ανεδαφική υπήρξε η αποικιοκρατική σκέψη και η πολιτική των Βρετανών στην Ινδία το 19ο αιώνα.

Με βασικό πυρήνα την εξέγερση του 1857, που οδηγεί στην πολιορκία της μικρής πόλης του Κρίσναπουρ επί 3 1/2 μήνες από ινδικά στρατεύματα, το βιβλίο αυτό αποτελεί, κατά το ήμισυ τουλάχιστον, ένα εξαιρετικά δυνατό «πολεμικό» έργο αλλά ταυτόχρονα και ένα εντυπωσιακό ψυχογράφημα της ανθρώπινης ζωής σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, που αλλάζουν την οπτική και την κοσμοαντίληψη των ηρώων, οι οποίο επανατοποθετούνται πια απέναντι στον δυτικό πολιτισμό, την τεχνολογική ανάπτυξη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την κοινωνική διαστρωμάτωση κ.λπ. Ο συγγραφέας κατορθώνει να πλάσει ολοκληρωμένα και δυναμικά τους ήρωες (με τους οποίους δύσκολα βέβαια μπορεί να ταυτιστεί ο Έλληνας αναγνώστης), που μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η σχοινοβασία ή και το δίλημμα μεταξύ ζωής ή θανάτου, επεξεργάζονται και διαπραγματεύονται πλείστα άλλα διλήμματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τέλος της ιστορίας οι ήρωες που συγκρούστηκαν με αδιαλλαξία και σφοδρότητα εξαιτίας της διάστασης των πεποιθήσεων και των ιδεολογιών τους, μοιάζουν να έχουν αλλάξει αμοιβαία θέσεις ή τουλάχιστον να έχουν αναθεωρήσει την αρχική τους απόλυτη κοσμοθεωρία.

Πρόκειται για ένα πραγματικά καλό βιβλίο που αναπτύσσει σιγά-σιγά τη δυναμική του και σε οδηγεί απρόσμενα από την αρχική αδιαφορία στην αναγνωστική και πνευματική απόλαυση.

Ένα μικρό απόσπασμα:

Ένας ήρωας του βιβλίου σκέφτεται όσον αφορά τις γυναίκες, προδίδοντας ταυτόχρονα τον βασικό τρόπο θεώρησης των “άλλων” από έναν αποικιοκράτη: «Περιμένουν όλη μέρα να επιστρέψουν οι άντρες τους. Δεν έχουν δικά τους ενδιαφέροντα. Οι γυναίκες είναι αδύναμες, θα πρέπει να τις φροντίζουμε, όπως ακριβώς θα πρέπει να φροντίζουμε και τους αυτόχθονες. Η φύση τους είναι πιο εύθραυστη. Ξεσηκώνουν τον πόθο μας αλλά δεν είναι ίσες με μας.»

Οι προεκτάσεις και οι αναγωγές δικές σας…

Η πορεία του στο Bookcrossing:

Υπάρχει μόλις άλλο ένα καταχωρημένο αντίτυπο στο Bookcrossing από τον maltrebus με βαθμολογία 8/10, που απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2012 στο 7ο Εκστρατευτικό Συνέδριο Bookcrossing στο Βόλο. Το δικό μου αντίτυπο το απελευθέρωσα ως «πολεμικό βιβλίο» την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012, στην οδό Μεσολογγίου 25, στην Καλλιθέα, σε είσοδο πολυκατοικίας, στο πλαίσιο του «My Bloody Valentine’s Day Release Challenge #7: Στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται!», το οποίο συνδιοργάνωσα με τους alpha και maltrebus. Καλή τύχη και στα δύο! Εύχομαι να έχουμε νέα τους!

Δημήτρης Αλεξίου