ΠΕΝΤΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ Ή… ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τίτλος: The night before Christmas

Συγγραφέας: Clement C. Moore,

Εικονογράφηση: Christian Birmingham

Εκδόσεις: Collins, 2003

 

Έμμετρη ιστοριούλα, στα αγγλικά, για τη νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα, τότε που ο κοκκινοντυμένος χοντρούλης Άγιος προσγειώνεται με το έλκηθρό του στις στέγες των σπιτιών, βουτάει στην καμινάδα και βρίσκεται μεμιάς να γεμίζει με δώρα τις αδειανές ώς τότε κάλτσες των παιδιών, που κρέμονται από το τζάκι. Άπειρες εικόνες, υπέροχη ατμόσφαιρα με δραματική κλιμάκωση που συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους. Όσο για την εικονογράφηση, εντυπωσιακά ατμοσφαιρική! Προσφέρεται για φωναχτή ανάγνωση, αν και στην πιο πρόσφατη έκδοση συνοδεύεται από cd (αφήγηση: Jim Norton). Κλασικό ανάγνωσμα που γίνεται παράδοση και… τελετουργικό! 

 

Τίτλος: Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Συγγραφέας: Charles Dickens

Απόδοση-Διασκευή: Κώστας Πούλος

Εικονογράφηση: Roberto Innocenti

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2005

 

Η γενναιοδωρία και η αλληλεγγύη ως προϋπόθεση της ευτυχίας. Μήνυμα παλιό και γνωστό μα ολοένα και πιο επίκαιρο, μιας και ο άνθρωπος, προσηλωμένος στην απόκτηση υλικών αγαθών, παραμελεί όλα εκείνα που κάνουν τη ζωή να έχει πραγματική αξία. Παραμελεί να μοιράζεται· αγαθά και συναισθήματα. Η κλασική, συναρπαστική ιστορία του γερο-Σκρούτζ με εξαιρετική εικονογράφηση και αφήγηση Λάζαρου Γεωργακόπουλου. Απαραίτητο ανάγνωσμα για να ανοίξουμε την ψυχή μας στο «πνεύμα των Χριστουγέννων»!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τίτλος: Φον Κουραμπιές εναντίον κόμη Μελομακαρόνη

Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2009

 

Ένα παραμύθι πολύ διασκεδαστικό που προσφέρεται ακόμα και για πολύ μικρά παιδιά, όταν βέβαια είναι κανείς διατεθειμένος να δραματοποιήσει τις λογομαχίες των δύο γλυκών! Μια αλληγορική ιστορία που δείχνει στα παιδιά πως οι άνθρωποι, πέρα από τις όποιες διαφορές στα εξωτερικά μας γνωρίσματα, είμαστε όλοι ίδιοι στον πυρήνα, στο κουκούτσι μας. Και πως μόνο μέσα από τη διαλλακτικότητα και τη συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εικονογράφηση όμορφη και εναλλακτική.

 

Τίτλος: Μια παγίδα για τον Άγιο Βασίλη

Συγγραφέας: Τζόναθαν Έμετ

Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά

Εικονογράφηση: Πόλι Μπερνατέν

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2010

 

Αν τα μικράκια σας αγαπούν τις αταξίες, θα ευχαριστηθούν πολύ με αυτό το παραμύθι, καθώς θα αναγνωρίσουν μέσα του τον… κακό εαυτό τους! Και θα αρέσκονται βέβαια στο να απορούν με την ευρηματικότητα του μικρού μα σατανικού πρωταγωνιστή, να γελούν πονηρά με τις παγίδες που στήνει στον Αϊ-Βασίλη και να νουθετούν ταυτόχρονα τον ήρωα με σχεδόν πιστευτή αθωότητα! Η απληστία του μικρού Μπράντλι θα τον οδηγήσει σε μία περιπέτεια όπου… όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα! Εντυπωσιακή ολοσέλιδη εικονογράφηση.

 

Τίτλος: Ο άγριος Βασίλης

Συγγραφέας: Κυριάκος Αθανασιάδης

Εικονογράφηση: Μελίνα Δεσφινιώτου

Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2003

 

Ευφυής τίτλος! Από αυτούς που τραβούν σίγουρα τους πολύπαθους γονείς μικρών Ταρζάν! Ο δίδυμος αδερφός του Αϊ-Βασίλη, που ζει στο Νότιο Πόλο, μεταμορφώνεται σε έναν άθλιο καλικάτζαρο που, μέσα στη ζήλια για τη δημοτικότητα του αδελφού του,  βάζει στόχο να ρημάξει τα στολίδια των σπιτιών, τα δώρα των παιδιών και… τα ίδια τα Χριστούγεννα. Πετυχημένες περιγραφές που κινητοποιούν τη φαντασία και σκηνές που προκαλούν γέλιο μέσα από ένα λόγο ποιοτικό και αβίαστο. Αξιοσημείωτη φιγούρα ο εις εκ των δύο τρελοπιγκουίνων, ο Πογκ! Εξαιρετική αποτύπωση του χαρακτήρα και των συναισθημάτων του ήρωα στην εικονογράφηση. Το επιλέγουμε και για μικρότερα παιδιά, για να χαρούμε… τον ήχο που κάνει το γέλιο τους.

 

Το Ακάρεο του Bookstand

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA