ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ 2012

basilis kai ah Basilis

Θα ξεκινήσω με το επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον «Ο Βασίλης κι ο Άι-Βασίλης» της Ελένης Λιντζαροπούλου (εκδόσεις Παρρησία), που μας βοηθά να μιλήσουμε στα παιδιά για τον Άι-Βασίλη και να λύσουμε τις απορίες τους με τρόπο που δεν πληγώνει τη φαντασία. Ενώ παράλληλα βέβαια μας μαθαίνει ποιος ήταν ο αληθινός Άγιος. Το βιβλίο περιλαμβάνει κάλαντα αλλά και μια εξαιρετική συνταγή για βασιλόπιτα. Επιπλέον, η συγγραφέας δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να έρθουν σε επαφή μαζί της και να λύσουν τις όποιες απορίες τους.

MIA FLOGA STO SKOTADIT061001022-200

Το δεύτερο βιβλίο είναι το «Μια φλόγα στο σκοτάδι» της Μαρίας Ρουσάκη (εκδόσεις Κέδρος) που αναφέρεται στη ζωή της Έλεν Κέλερ.  Η Κέλερ, αν και μόλις 19 μηνών έχασε την  όραση και την ακοή της, κατάφερε όχι μόνο να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, μα να σπουδάσει και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που μας έκανε να κλάψουμε, αλλά κυρίως να κατανοήσουμε τα άτομα με αναπηρία και να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στη γνώση και στο συναίσθημα και να προσφέρει σημαντικά παιδαγωγικά οφέλη. Η επίδραση που είχε αυτό το βιβλίο στη δική μου κόρη ήταν τόσο μεγάλη που θέλησε όχι μόνο να μοιραστεί την εμπειρία της με τις φίλες της, αλλά και να πάρει συνέντευξη από την ίδια τη συγγραφέα! Η Μαρία Ρουσάκη ανταποκρίθηκε με χαρά και η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» (6/8/2012). Η κυρία Ρουσάκη είναι συγγραφέας ενός ακόμη αγαπημένου βιβλίου των παιδιών μου με τον τίτλο «Μ’ αρέσει να ουρλιάζω» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

book36_a

Φέτος διαβάσαμε και είδαμε στο θέατρο τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη (εκδόσεις Μεταίχμιο). Και προτείνω ανεπιφύλακτα τόσο το βιβλίο όσο και την παράσταση, καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, που γίνεται μάλιστα εξαιρετικά επίκαιρο ως «μάθημα» για τη φύση του φασισμού και την ανάγκη να αγωνίζεσαι, να αντιστέκεσαι. Συγκινητικό μα και αστείο, με στιγμές συγκλονιστικές, με ήρωες που σε σημαδεύουν. Και μια μικρή παρατήρηση: Άκουσα γονείς να λένε πως τέτοιου είδους βιβλία δεν είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά. Θα απαντήσω με το στίχο του Αναγνωστάκη: «Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά». Και η Άλκη Ζέη το κάνει με τον πιο τρυφερό, ανθρώπινο και παιδαγωγικό τρόπο.

zorz_sari_1

Φέτος όμως έφυγε από κοντά μας η Ζωρζ Σαρή, η άλλη μεγάλη της παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας μας. Κι έτσι διαβάσαμε για δεύτερη φορά τον «Θησαυρό της Βαγίας» και για πρώτη φορά τα «Στενά παπούτσια» (και τα δυο εκδόσεις Πατάκης). Καλοκαίρια γεμάτα φως στην Αίγινα σε δυο εντελώς διαφορετικές εποχές όμως. Πριν και μετά τον πόλεμο. Ο «Θησαυρός της Βαγίας» με το συναρπαστικό του μυστήριο και τα «Στενά παπούτσια» με την τρυφερότητα και το χιούμορ τους εξακολουθούν να κρατάνε μια μοναδική φρεσκάδα και να μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά και των παιδιών τού σήμερα.

psilaboyna

Τέλος, θα σας γυρίσω πιο πίσω στο χρόνο με τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, στη θαυμάσια έκδοση της Εστίας. Ένα βιβλίο που κάποτε υπήρξε αναγνωστικό στο δημοτικό σχολείο και που μπορεί ακόμη και σήμερα να μεταδίδει σημαντικές αξίες σε πείσμα των δύσκολων καιρών: Συνεργασία, μοίρασμα, αλληλεγγύη, προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμός της φύσης και πολλά άλλα. Πρόκειται για μια συναρπαστική γνωριμία με έναν κόσμο που αποτελεί πια παρελθόν.

Κώστας Στοφόρος

Παραμυθοκουζίνα»

*Τα βιβλία του Κώστα Στοφόρου