ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟΥ BOOKCROSSER: Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

matesis-thumb-large

Τίτλος: Η μητέρα του σκύλου

Συγγραφέας: Παύλος Μάτεσις

Καταχωρήθηκε από karjim  το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2011

Βαθμολογία: 10/10 *

 

Ένα από τα ωραιότερα βιβλία που διάβασα το φετινό καλοκαίρι και ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου. Και καθώς δεν είχα διαβάσει ως τώρα άλλο του Μάτεσι, νιώθω ευτυχής που διάβασα αυτό πρώτο.

Ένα απίστευτα δυνατό βιβλίο με χαρακτηριστικό ότι το πιο «δύσκολο» και σχεδόν νοσηρό κομμάτι του είναι η ίδια του η παρένθεση, σε τριτοπρόσωπη πια αφήγηση·  το μεγαλύτερο μέρος του έργου είναι η -σε πρώτο πρόσωπο- αφήγηση της κεντρικής ηρωίδας, της Ραραούς.

 Η Ραραού είναι για μένα η πιο συγκλονιστική, η πιο αριστοτεχνικά δομημένη γυναίκα ηρωίδα σε μυθιστόρημα που έχω διαβάσει. Μία αντι-ηρωίδα χαμηλής νοημοσύνης, αλλά υψηλής συναισθηματικής φόρτισης, δοσμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε το σχεδόν γκροτέσκο και κωμικό της πρόσωπο να δημιουργεί θλίψη και σφίξιμο στο στομάχι. Μία κομπάρσα του θεάτρου που βίωσε την Κατοχή, την οικογενειακή διαπόμπευση και τη μιζέρια της ζωής της με τρόπο μεγαλειώδους πρωταγωνίστριας χαμηλού προφίλ.

Μέσα από το βλέμμα της, το βλέμμα ενός πνευματικά κατώτερου ανθρώπου, που βίωνε τη δυστυχία ως ευτυχία, ο Μάτεσις κάνει ένα πέρασμα από τη «δύσκολη» ελληνική ιστορία, την Ελλάδα της Κατοχής και του Εμφυλίου. Εξαιρετική προσέγγιση του θέματος, με την αποκαθήλωση της αλλόκοτης ευτυχίας, σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, επιβεβλημένη, αν και σκληρή.

Αυτό που τοποθετεί το έργο, στα δικά μου μάτια, στη σφαίρα της υψηλής λογοτεχνίας, είναι η σκέψη πως ο τρόπος που βιώνει ο καθένας, ατομικά, τόσο τα ιστορικά γεγονότα, όσο και τις δικές του μικροϊστορικές στιγμές, είναι πάντα υποκειμενικός. Μια σκέψη που συναντά κανείς από τη Βίβλο, με το «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι», μέχρι τον Μπενίνι, στο «La Vita e Bella».

Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που μπορούν να αισθάνονται ευτυχείς  μέσα σε έναν κόσμο άλλον από αυτόν που βλέπουν οι πολλοί. Ή ίσως απλώς ο καθένας μας διαλέγει τις άμυνες εκείνες που του επιτρέπουν να υπηρετεί τη ζωή που του λαχαίνει.

* Κριτική καταχωρημένη πέντε μήνες μετά την ανάγνωση του βιβλίου

 

Η πορεία του βιβλίου στο Bookcrossing

Το αντίτυπό μου το έκανα «βιβλιοδαχτυλίδι» (Bookring στη γλώσσα του Bookcrossing),  δόθηκε δηλαδή από χέρι σε χέρι στους bookcrossers που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να το διαβάσουν και να μοιραστούν την άποψή τους γι’ αυτό.

Η taxidiarikopoul συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Η gourgouritsa έμεινε με μια γλυκόπικρη γεύση λέγοντας πως δε θα άντεχε μάλλον να το διαβάσει για δεύτερη φορά. Στην elpis γέννησε ανάμικτα συναισθήματα. Η eleftherita παρά την ευχαρίστηση που της έδωσε, το θεώρησε κάπως υπερεκτιμημένο. Ενώ η el_ship το συστήνει ανεπιφύλακτα σε ονειροπόλους που γυρεύουν τον αυτοπροσδιορισμό τους μέσα από την προσέγγιση του παρελθόντος. Η anviorf τώρα το διαβάζει.

Από το συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχουν 15 καταχωρημένα αντίτυπα στο bookcrossing, με καταχωρημένες 28 γνώμες αναγνωστών. Ο μέσος όρος βαθμολογίας του βιβλίου είναι 8 στα 10 αστεράκια και η γνώμη που φαίνεται να εκφράζουν οι περισσότεροι είναι ότι είναι ένα «δυνατό» βιβλίο. Τόσο δυνατό που μάλλον δε θα το ξαναδιάβαζαν! Γι’ αυτό και οι 8 (από τους 15) αρχικοί κάτοχοι απελευθέρωσαν τα αντίτυπά τους, κι έτσι αυτά ταξιδεύουν πια αμέριμνα. Ενώ μόλις ένα -εκτός από το δικό μου-  θα παραμείνει στη μόνιμη συλλογή του ιδιοκτήτη του.

_____________________

Δημήτρης Αλεξίου (karjim)