«ΟΤΑΝ Ο ΗΛΙΟΣ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

580373_10151531344993838_737653459_n

Φωτογραφία από τις πρόβες

Δεν είχα διαβάσει το μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή «Όταν ο ήλιος…» τον καιρό που είχα κι εγώ την ηλικία των βασικών του ηρώων, από δεκαπέντε ώς είκοσι χρονών. Μα διαβάζοντάς το πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, με αφορμή την επικείμενη τότε παράσταση στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή ότι κρατάω στα χέρια μου ένα παιδικό ή εφηβικό βιβλίο. Ούτε ένα βιβλίο που ο χρόνος το έχει πια προσπεράσει. Αντιθέτως αισθανόμουν ότι διαβάζω ένα απολύτως σύγχρονο έργο που απευθύνεται εξίσου σε ενήλικες και μικρότερους αναγνώστες. Ένα πράγμα μόνο δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου όσο προχωρούσα στην ανάγνωση, την απορία τι απ’ όσα εξιστορούνται στις 370 σελίδες του βιβλίου θα χωρούσε στη θεατρική του διασκευή.

Η Βένια Σταματιάδη όμως, που διασκεύασε το κείμενο, και ο σκηνοθέτης Δημοσθένης Φίλιππας φαίνεται ότι κατάφεραν αυτό που μου φαινόταν αδύνατον: δεν άφησαν τίποτε απ’ έξω – τίποτε σημαντικό εννοείται. Η εποποιία του ελληνοϊταλικού πολέμου, η γερμανική επίθεση και η κατάρρευση του μετώπου, η κατοχή, η πείνα, οι εκτελέσεις, οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες, ο φόβος, η απελπισία και η αντίσταση του ελληνικού λαού· και μαζί η εφηβεία και ο έρωτας, η φιλία και η οικογένεια, οι δύσκολες αποφάσεις και οι αφελείς αντιδράσεις, ό,τι βιώνει ένας νέος άνθρωπος που μεγαλώνει και ό,τι βιώνει ένας λαός υπό κατοχή ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του θεατή σε δύο πάνω-κάτω ώρες.

Κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα επί σκηνής χωρίς τη χρήση των φωτογραφικών και των κινηματογραφικών στιγμιοτύπων που προβάλλονται στο βάθος της σκηνής (αλλά πάντως σε καμία περίπτωση σε βαθμό τέτοιο που οι προβαλλόμενες εικόνες να υποκαθιστούν τη ζωντάνια της θεατρικής παράστασης). Σε αυτό ας προσθέσουμε και την εισαγωγή ενός κεντρικού προσώπου ως αφηγητή. Όλη η ιστορία που παρακολουθούμε να παριστάνεται μπροστά μας εμφανίζεται ως αφήγηση ή ίσως διάλογος της Άλκης Ζέη, που την υποδύεται η Αντιγόνη Δούμου, (Κούλι στην παράσταση) με την παντοτινή της φίλη Ζωρζ Σαρή: αυτή είναι ο κινητήριος μοχλός για τη μνήμη της συγγραφέως, αυτή συνδέει και γεφυρώνει τα διάφορα επεισόδια του έργου και καμιά φορά επεξηγεί τα γεγονότα ή τις αντιδράσεις των ηρώων – ό,τι δηλαδή στο μυθιστόρημα γίνεται με τα σχόλια και τις περιγραφές που βρίσκουμε εκεί.

581697_10200358458340525_2111720677_n

Η παράσταση είναι ιδιαίτερα ζωντανή και άμεση, με συνεχή διάλογο και δράση, και με γρήγορες εναλλαγές σκηνών που δεν κουράζουν τον θεατή, ενήλικο ή ανήλικο, ένας κίνδυνος που πάντα ελλοχεύει όταν ένα μυθιστόρημα διασκευάζεται σε θεατρικό έργο. Οι ερμηνείες των ηθοποιών – αποφοίτων του Θεάτρου Τέχνης, οι οποίοι έχουν φτιάξει την ομάδα «Πεδίο Τέχνης», καθώς και των μεγαλύτερων στελεχών του Θεάτρου, του Γιάννη Δεγαΐτη και της Κατερίνας Ζιώγου – είναι εξαιρετικές, καθώς μάλιστα καλούνται να ερμηνεύσουν χαρακτήρες που, στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων που κρατάει η δράση, αντιμετωπίζουν τα πιο ακραία, αλλά και τα πιο κοινά, γεγονότα (τον πόλεμο, τον έρωτα, τον θάνατο, τη φιλία) και βιώνουν τα αντίστοιχα συναισθήματα και εξελίσσονται.         

Μια φράση μόνο για το λιτό σκηνικό που δημιούργησε η Κέλλυ Βαρσάνη. Με τρία-τέσσερα έπιπλα ζωντάνεψε το εσωτερικό των σπιτιών της δεκαετίας του ’40 και μια ολόκληρη εποχή. Τίποτε άλλο δεν χρειάστηκε για να συνειδητοποιήσουμε, άλλη μια φορά, πόσο κοντινός μας είναι αυτός ο καιρός, μόνο τα έπιπλα που βρίσκουμε ακόμα στο σπίτι της μητέρας μας ή της γιαγιάς μας. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει, θα έλεγα, και ολόκληρη η παράσταση που παρακολουθούμε στο Θέατρο Τέχνης.

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Όταν ο ήλιος Παράσταση

Φωτογραφία από τις πρόβες

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διασκευή: Βένια Σταματιάδη

Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Φίλιππας

Σκηνικά: Κέλλυ Βαρσάνη

Κοστούμια: Άντα Καλαποθάκου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Δεγαΐτης, Κατερίνα Ζιώγου, Αναστασία Γεωργοπούλου, Άρτεμις Γρύμπλα, Γιάννης Δαμάλας, Αντιγόνη Δούμου, Πανάγος Ιωακείμ, Γωγώ Καρτσάνα, Βασιλική Κίσσα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ηλίας Λάτσης, Γιάννης Μίνως, Βένια Σταματιάδη.

Στην παράσταση ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή της Άλκης Ζέη.

Παραστάσεις από 1 Απριλίου έως 23 Απριλίου. Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 10 ευρώ-φοιτητικό, νέοι κάτω των 25 ετών, άνεργοι (ΟΑΕΔ)

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ – Φρυνίχου 14, Πλάκα (στάση μετρό Ακρόπολη), τηλέφωνο ταμείου 210 3222464 & 210 3236732 (δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης θέσεων)

 Όταν ο ήλιος