ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ, Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΆΣΣΙΑ ΟΥΕΒΙΛ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΝΤ ΧΙΟΥΖ

assia wevill

Γεουντά Κορέν, Εϊλάτ Νεγκέβ «Στη σκιά μιας άλλης, Ο μοιραίος έρωτας της Άσσια Ουέβιλ με τον Τεντ Χιουζ», μτφ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Πατάκη

Οι μοιραίοι έρωτες είναι πάντα γοητευτικοί. Αλλά μερικοί δεν έχουν καλό τέλος. Κρατώ στα χέρια μου το έκτο (μη λογοτεχνικό) βιβλίο των συγγραφέων και δημοσιογράφων Γεουντά Κορέν και Εϊλάτ Νεγκέβ που φέρει τον τίτλο «Στη σκιά μιας άλλης». Ο Κορέν και η Νεγκέβ είναι σύντροφοι και στη ζωή, ζουν στην Ιερουσαλήμ και με επιτυχία εκδίδουν στη Βρετανία, στη Γερμανία και το Ισραήλ. Σε αυτό το βιβλίο, των σχεδόν 500 σελίδων, πραγματεύονται τον μοιραίο έρωτα της Άσσια Ουέβιλ με τον Τεντ Χιούζ. Πρόκειται για την πρώτη βιογραφία της Άσσια Ουέβιλ. Πρόκειται για το οδοιπορικό της ζωής της. Αναφέρονται στην παιδική της ηλικία, στο γενεαλογικό της δέντρο, στους εφηβικούς της έρωτες, στους γάμους, στις απιστίες της, στον άστατο και δύσκολο χαρακτήρα της, στη μοιραία συνάντηση με τον Χιουζ, στον παράνομο δεσμό τους, στην εγκατάλειψη της Πλαθ, στη γέννηση της κόρης τους, στις απογνώσεις της, στο πώς και γιατί οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Με λεπτομέρειες οι συγγραφείς (αφού έχουν κάνει σχετική έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια) περιγράφουν τα γεγονότα της ζωής της, ρίχνοντας παράλληλα νέο φως στον γάμο του Τεντ Χιουζ και της Σύλβια Πλαθ, του πιο διάσημου ζευγαριού ποιητών του 20ού αιώνα. Μέσα από προσωπικά αρχεία που βγήκαν στο φως, μέσα από τα ημερολόγια και την αλληλογραφία της, σκιαγραφείται η Άσσια ως μια σύνθετη και αντιφατική προσωπικότητα, που ταλανίστηκε ανάμεσα στα πάθη και τη λογική, ανάμεσα στον έρωτα και την αγάπη, την πίστη και την προδοσία, τη σκληρότητα και τη στοργή. Οι συγγραφείς  παίρνουν καταθέσεις από μάρτυρες-κλειδιά, οι οποίοι αποκαλύπτουν πολύτιμα στοιχεία αναφορικά με τη ζωή της Άσσια. Άλλοι την αποκαλούσαν «ντίβα», άλλοι «διαβολογυναίκα», άλλοι «μούσα», άλλοι «ξελογιάστρα». Το σίγουρο είναι πως ήταν μια γυναίκα σπάνιας ομορφιάς! Μια γυναίκα που όμως συνετρίβη από τον απόλυτο έρωτά της για τον Χιουζ, στον οποίο παρέμεινε με εμμονή αφοσιωμένη. «Κανείς από τους επίδοξους μνηστήρες της δεν μπορούσε να την κάνει να ξεπεράσει τον εθισμό της σε εκείνον και αυτός παρέμενε το ίνδαλμά της. Ο απαράμιλλος Απόλυτος Άντρας. Καθημερινά περίμενε με ανυπομονησία επιστολή του. Τα βράδια διαρκούσαν περισσότερο καθώς περίμενε να χτυπήσει το τηλέφωνο. Οι μέρες περνούσαν αδημονώντας για τις σποραδικές επισκέψεις του. Ένιωθε να ασφυκτιά μες στην ολοένα και πιο σκοτεινή πραγματικότητα γι’ αυτόν, όμως δεν μπορούσε, και δεν το έκανε, να ευχηθεί να ξεφύγει από την έλξη που φαίνεται ότι ασκούσε  πάνω της. Μόνο που δε θα μπορούσε να το αντέξει για πολύ ακόμα.», αναφέρεται χαρακτηριστικά μέσα στο βιβλίο.

Δεν μπορούσε να αντέξει επίσης το γεγονός ότι η σκιά της Σύλβια ήταν ανάμεσα σ’ εκείνη και τον αγαπημένο της. Η Άσσια, η τραγική ερωμένη! Που έδωσε τέλος στο ταξίδι της! Η ζωή της με τον άντρα που λάτρευε ήταν καταδικασμένη να μείνει ανολοκλήρωτη. Δεν θα έβρισκε ποτέ σε αυτόν το λιμάνι που θα της πρόσφερε τη συναισθηματική στήριξη και τη δημιουργική έκφραση που χρειαζόταν. Δεν θα τον παντρευόταν ποτέ, ούτε θα έβρισκε ποτέ μαζί του το σπίτι που θα έκαναν δικό τους  και θα ζούσαν μια κοινή ζωή. Πάνω στον τάφο της ανεγράφη ο εξής χαρακτηρισμός, αυτός που η ίδια επέλεξε στην τελευταία της διαθήκη: «Εδώ αναπαύεται μια ερωμένη του παραλόγου και μια εξόριστη».

Στην εισαγωγή του βιβλίου, οι συγγραφείς μας πληροφορούν για τη συνέντευξη που τους παραχώρησε ο Τεντ Χιουζ το 1996 σε παγκόσμια αποκλειστικότητα. Ήταν η μοναδική προσωπική συνέντευξη που είχε δώσει ποτέ του και εκεί μίλησε για πρώτη φορά  για την Άσσια. Στον Πρόλογο του βιβλίου  περιγράφεται  η αυτοκτονία της Άσσια. Το οδοιπορικό εκείνης της μέρας. «Έβαλε τη Σούρα στο πρόχειρο κρεβάτι, έκλεισε καλά την πόρτα της κουζίνας, γύρισε όλες τις στρόφιγγες του αερίου και άνοιξε την πόρτα του φούρνου αερίου μάρκας «Μεϋφλάουερ». Έσβησε το φως της κουζίνας. Έπειτα ξάπλωσε δίπλα στην κόρη της προσεκτικά για να μην την ξυπνήσει. Τα κεφάλια τους βρίσκονταν κοντά στην κουζίνα αερίου. Τα πόδια της Άσσια σχεδόν άγγιζαν την πόρτα». Μόνο που η  Άσσια πήρε και την τετράχρονη κόρη της Σούρα μαζί της στον θάνατο. Η Σύλβια είχε αφήσει τα παιδιά της να ζήσουν.

Ασημίνα Ξηρογιάννη

b125574