ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Βαγία

Όταν βάζω δίπλα δίπλα τις λέξεις «θησαυρός» και «καλοκαίρι», ο συνειρμός που έρχεται αυτόματα στο μυαλό μου είναι ένα ανάγνωσμα κλασικό και πολύ αγαπημένο: «Ο θησαυρός της Βαγίας». Το πρώτο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή, το οποίο εκδόθηκε το 1969, είναι ένα παιδικό μυθιστόρημα περιπέτειας που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη -μικρού και μεγάλου- από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Με ιδανικό σκηνικό το νησί της Αίγινας, μια παρέα έξι παιδιών θα βρεθεί στα ίχνη ενός θησαυρού, μέσω των προσωπικών σημειώσεων ενός Γερμανού που θα τους γυρίσει στα χρόνια της Κατοχής. Παρακολουθούμε την απολαυστική διαδρομή των ηρώων στη μνήμη και την ιστορία, που περνάει μέσα από την παιδική ανεμελιά, την αξία της φιλίας και το νόημα της αγάπης και της συγχώρεσης. Ένα έργο σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό, με την ίδια τη συγγραφέα να πρωταγωνιστεί μαζί με τα παιδιά της, ξεκίνησε να γράφεται σαν παιχνίδι στις καλοκαιρινές της διακοπές, για να γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή βιβλία της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Διασκεδαστικό, με λόγο γρήγορο και άμεσο, το βιβλίο ζωντανεύει της περιπέτειες των παιδιών τόσο παραστατικά που διαβάζοντάς το αισθανόμαστε μέλη της ομάδας τους κι ότι παραθερίζουμε μαζί τους στην πανέμορφη Αίγινα… κι αυτός είναι για μας ο καλύτερος θησαυρός. (Εκδόσεις Πατάκη)

sentouki

Ο επόμενος θησαυρός είναι πολύ καλά κρυμμένος και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από τους αναγνώστες για να τους κάνει τη χάρη να εμφανιστεί. «Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές» του Ευγένιου Τριβιζά -με την εξαιρετική εικονογράφηση του Βαγγέλη Ελευθερίου- είναι μια περιπέτεια για «δυνατούς λύτες», μια που η εξιχνίαση του μυστηρίου, το οποίο διατρέχει ολόκληρο το μυθιστόρημα, φανερώνεται μετά την αποκωδικοποίηση μιας σειράς γρίφων. Στη διασκεδαστική αυτή περιπέτεια, που ξεδιπλώνεται με απολαυστικό όπως πάντα τρόπο, παίρνουν μέρος ένας αλλοπρόσαλλος κόμης που αγαπάει το κυνήγι, ένας μοχθηρός μπάτλερ, ένας μυστήριος θησαυρός, μια λαίμαργη τίγρη, πέντε χρυσά κλειδιά, μια αναπάντεχη κληρονομιά, ένας απένταρος χορδιστής πιάνων και ένα μοιραίο μυστικό. Η ιδιαίτερη και χιουμοριστική γραφή του Τριβιζά αυτή τη φορά συνθέτει μια αληθινή περιπέτεια, με γρήγορη και ανατρεπτική πλοκή που μας ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Ο αναγνώστης εκτός τού ότι παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη δαιδαλώδη διαδρομή του ήρωα προς το θησαυρό, ταυτόχρονα συμμετέχει σε ένα παράλληλο κυνήγι θησαυρού με αληθινό τρόπαιο που θα κερδίσει αν καταφέρει να λύσει τους γρίφους που υπάρχουν στο τέλος κάθε σελίδας και να βρει τον κρυμμένο κωδικό. Ακόμα πάντως κι αν δεν κατορθώσετε να ανακαλύψετε τον απόρρητο κώδικα, η απόλαυση που θα σας προσφέρει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από μόνη της ένα ασύγκριτο έπαθλο! (Εκδόσεις Κέδρος)

Οι θησαυροί του ταϋγέτου

Οι σελίδες του επόμενου βιβλίου μάς ταξιδεύουν στο μεγαλείο της φύσης. «Ο θησαυρός του Ταϋγέτου» της Μαρίας Ρουσάκη είναι μια «αγορίστικη» περιπέτεια που εξελίσσεται στη γνώριμη ελληνική ύπαιθρο και ακολουθεί διαδρομές που είναι οικείες μέσα από τα μονοπάτια της παιδικής ηλικίας. Η συγγραφέας επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, την Αλαγονία της Καλαμάτας, και στήνει εκεί το σκηνικό της δράσης της. Ήρωες του βιβλίου είναι δύο δίδυμα αδέρφια, ο Μιχάλης και ο Βασίλης. Τα αγόρια περνάνε τις διακοπές τους παίζοντας μπάσκετ και σχεδιάζοντας διάφορες σκανταλιές. Αυτό όμως που τους αρέσει περισσότερο και αποτελεί το αγαπημένο τους χόμπι είναι η εξερεύνηση. Έχουν μάλιστα ιδρύσει την Ομάδα Φυσικής Εξερεύνησης, όχι τελείως μόνοι τους, ο παππούς τους είναι το τρίτο μέλος, κι είναι εκείνος που έχει μυήσει τα παιδιά στα μυστικά της έρευνας και της φυσιολατρίας. Ο παππούς εκμεταλλεύεται το πάθος των παιδιών για την περιπέτεια, την αδυναμία τους για τους γρίφους και τα αινίγματα και τους ετοιμάζει συνέχεια καινούργιες εκπλήξεις. Αυτό το καλοκαίρι η δίψα τους για εξερεύνηση τα οδηγεί στο χωριό του παππού, όπου ένας χάρτης που πέφτει στα χέρια τους θα τους σπρώξει σε ένα κυνήγι θησαυρού και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον θρύλο του Σιδεροβάγενου. Τι γίνεται στο τέλος και ποια είναι η αλήθεια, θα το ανακαλύψετε στη συνέχεια αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας που μας ξεναγεί στον Ταΰγετο. (Εκδόσεις Μίνωας)

Το χρυσό βουνό

Η αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον -με οικολογικές, μάλιστα, ανησυχίες αυτή τη φορά- εκδηλώνεται και στο βιβλίο το «Χρυσό Βουνό» του Άρη Δημοκίδη. Μια απολαυστική, φυσιολατρική περιπέτεια που κυκλοφορεί με τη συνεργασία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Δύο αδέρφια, η Στέλλα και ο Στέφανος, είναι τα μόνα παιδιά της χώρας μας που διαθέτουν μαγικές ικανότητες. Όταν φτάνουν στην κατασκήνωση του Χρυσού Βουνού γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Το βουνό βρίσκεται σε κίνδυνο και τα παιδιά στην προσπάθειά τους να το σώσουν θα έρθουν αντιμέτωπα μεταξύ άλλων με πειρατές που πετάνε στον αέρα, νεράιδες από το διάστημα, μαγικά ηφαίστεια, δράκους και πριγκίπισσες, μαγεμένες αρκούδες και ανεξήγητες πυρκαγιές. Και σαν μην τους έφταναν όλα αυτά, τους καταδιώκει ένας αόρατος τρομακτικός τοξότης.  Θα καταφέρουν άραγε να κερδίσουν στο Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού. Θα προλάβουν να ανακαλύψουν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα κρυμμένα στοιχεία. Θα μπορέσουν τελικά να διασώσουν το Χρυσό Βουνό και μαζί και όλες τις αρκούδες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω εναγώνια ερωτήματα θα βρείτε στις υπέροχες σελίδες του βιβλίου με τη γρήγορη πλοκή και την πολύ όμορφη εικονογράφηση της Μάρως Αλεξάνδρου. (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

sta-ixni-thisaurou

Για το τέλος, θα επιστρέψουμε στον κόσμο της θάλασσας, με το βιβλίο «…στα ίχνη του θησαυρού των θησαυρών» του Κυριάκου Μουρτζή. Το ταξίδι μάς πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο, όταν στις θάλασσες κουμάντο έκανε ο άνεμος και τα πλοία ταξίδευαν με τα πανιά τους. Σε εκείνα τα χρόνια ζούσε ένας πολύ σημαντικός καπετάνιος. Οι άνθρωποι της θάλασσας τον φώναζαν «Πειρατή των επτά θαλασσών» γιατί ήταν πρώτος από όλους στη ναυτική τέχνη και γνώριζε τη θάλασσα και τα μυστήριά της καλύτερα από τον καθένα. Στόχος του κι επιθυμία του κρυφή να ανακαλύψει το θησαυρό των θησαυρών… και τον βρίσκει. Μόνο που τον αφήνει εκεί θαμμένο και δίνει οδηγίες στους γιους του για το πού να τον βρουν. Κάπως έτσι ξεκινάνε οι περιπέτειες των δύο καπετάνιων, του Μαντάρα και του Τρομάρα, σε μια διασκεδαστική πειρατική ιστορία αλλιώτικη από τις συνηθισμένες. Με αφετηρία το νησί τους, το Μόκο-μόκο, θα βρεθούν στο αμπάρι του Γλυκανικού, θα περάσουν από το κάστρο του Γλιστρά και μεταξύ άλλων θα περιπλανηθούν στη ζούγκλα του Μπιχλιζωνίου. Θα κατορθώσουν να βρουν τον περίφημο θησαυρό; Η απάντηση κρύβεται στις πολύχρωμες σελίδες με την πετυχημένη εικονογράφηση της Βανέσσας Ιωάννου. (Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)

Αγγελική Λάλου