ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ… ΒΙΒΛΙΑ

karavi_4307

Είμαστε ήδη στη μέση του καλοκαιριού και το μυαλό μας ταξιδεύει μονίμως σε παραλίες, σε νησιά, στη θάλασσα. Έτσι και τα βιβλία που θα ξεφυλλίσουμε αυτή τη φορά έχουν στις σελίδες τους κάτι από την αλμύρα, το χρώμα και τη μαγεία της θάλασσας. Έχουν γραφτεί χιλιάδες παραμύθια και αμέτρητες ιστορίες για τη θάλασσα και τον υπέροχο κόσμο της. Ψαράδες, ναυτικοί, πειρατές, ταξιδιώτες στα πέρατα του κόσμου, αιώνες τώρα διηγούνται τις ιστορίες της. Ωστόσο στο πρώτο βιβλίο που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε, αφηγητής είναι η ίδια η Θάλασσα. Στις «Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα», της Μαρίας Αγγελίδου (σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή), το ρολόι του χρόνου μάς γυρίζει πολύ πίσω και εμείς απολαμβάνουμε ένα ταξίδι στην αρχαιότητα. Όταν η θάλασσα ήταν άγνωστη, άγρια, ατίθαση, μυστήρια και χωρίς όρια. Πλάνευε το νου των ανθρώπων, τους έταζε μακρινά ταξίδια, τους υποσχόταν θαύματα, τους χάριζε απλόχερα τα δώρα της, αλλά τους μάνιζε κιόλας με τις φουρτούνες και τα κύματά της. Η συγγραφέας για άλλη μια φορά, στο τρίτο βιβλίο της σειράς, εξακολουθεί να μας ξεναγεί στα μονοπάτια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, συνεχίζοντας την παράδοση του ιστορικού παραμυθιού, την τέχνη του οποίου εξασκεί τόσο καλά στα βιβλία της. Ο Ηρόδοτος, ο Ξενοφώντας, ο Αριστοτέλης αλλά και ο Μέγας Αλέξανδρος, θα την ταξιδέψουν, θα την αγαπήσουν και θα προσπαθήσουν να τη μάθουν. Και πιο πολύ απ’ όλα θα προσπαθήσουν να ακούσουν με προσοχή τις ιστορίες της. Μύθοι, ιστορικές λεπτομέρειες, ο κόσμος της αλήθειας και της φαντασίας, συνθέτουν ένα ξεχωριστό βιβλίο, που η υπέροχη εικονογράφησή του το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο, όπως ακριβώς ταιριάζει στη θάλασσα και στις ιστορίες της. (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

20-000-lefges-kato-apo-ti-thalassa-ebook

Το επόμενο βιβλίο μάς πηγαίνει σε απέραντα βάθη. Για την ακρίβεια, «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα». Το κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Ιουλίου Βερν δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα μίνι αφιέρωμα για βιβλία που αναφέρονται στη θάλασσα, αφού αποτελεί ένα από τα πρώτα που προσπάθησαν να περιγράψουν τον μυστηριώδη κόσμο της και να εξιχνιάσουν τα αινίγματα που κρύβονται στο βυθό της. Αν και η πρώτη του έκδοση έγινε μόλις το 1869, και παρόλη την τεχνολογική ανάπτυξη που επήλθε από τότε, παραμένει επίκαιρο, πρωτότυπο και πάνω απ’ όλα συναρπαστικό. Ο θρυλικός πλέον Πλοίαρχος Νέμο, μην αντέχοντας την κοινωνική αδικία παίρνει την απόφαση να ανακαλύψει έναν δικό του κόσμο κι έτσι φτιάχνει ένα περίεργο, για τα δεδομένα της εποχής του, πλοίο που έμεινε γνωστό στην Ιστορία με το όνομα Ναυτίλος. Αυτό που έκανε τον Ναυτίλο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πλοία ήταν η μοναδική του ικανότητα να πλέει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η παρουσία του Ναυτίλου στα πέλαγα του κόσμου όχι μόνο έγινε αισθητή, αλλά σκόρπισε τον τρόμο και τον πανικό στους λοιπούς ναυτιλλομένους και δημιούργησε τη φήμη για την ύπαρξη κάποιου φοβερού θαλάσσιου τέρατος. Επιστήμονες και διάφορες άλλες διάσημες προσωπικότητες αποφασίζουν να ριχτούν στο κυνήγι ενάντια σε αυτό το επικίνδυνο κήτος. Όσο διαρκεί αυτή η καταδίωξη, οι αναγνώστες απολαμβάνουν καταιγιστική δράση και περιγραφές που ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν με τη ζωντάνια τους. Στην έκδοση που επιλέξαμε τη μετάφραση έχει κάνει ο Δημήτρης Καραδήμας. (Εκδόσεις Μίνωας)

Από τον φανταστικό κόσμο της θάλασσας, η συγκεκριμένη επιλογή μάς ρίχνει στη σκληρή της πραγματικότητα, όπως την είδε και την έζησε ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, στην Ελλάδα του 1889. Τα καράβια, η ζωή των ναυτικών, η επιθυμία για φευγιό, η λαχτάρα για ταξίδια, για περιπέτεια, αλλά και τα βάσανα του μπάρκο, οι αναποδιές, οι φουρτούνες και οι τόσοι αδικοχαμένοι πνιγμοί. Ο ήρωας της ιστορίας μας, από ναυτική οικογένεια, ζει και μεγαλώνει με τον πόθο της θάλασσας και με όνειρό του να γίνει ναυτικός. Και τα καταφέρνει και γνωρίζει τη θάλασσα και από την καλή και από την ανάποδη, ώσπου μερικά χρόνια μετά γυρίζει στον τόπο του ορφανός και για το χατίρι της αγάπης αποφασίζει να προσπαθήσει να γίνει στεριανός. Και παντρεύεται και αρχίζει να θρέφεται από τη γη… Αλλά μια φορά ναυτικός για πάντα ναυτικός κι έτσι παρά τη νέα του ζωή το σαράκι της θάλασσας δεν έφυγε ποτέ από μέσα του. Κι έτσι δεν άργησε να ξαναβρεθεί στα πέλαγα και στα πέρατα του κόσμου. Σε αυτή την έκδοση για παιδιά, «Η Θάλασσα» του Ανδρέα Καρακαβίτσα είναι σε διασκευή Κώστα Πούλου και σε εικονογράφηση Έφης Λαδά. (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

νταήδες

Κι όπως συμβαίνει σχεδόν παντού, έτσι και στη θάλασσα υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί… Στο τελευταίο μας βιβλίο, το λόγο παίρνουν τα ίδια τα πλάσματα του βυθού, δηλαδή τα ψάρια. Στο «Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών», ήρωας της ιστορίας είναι ο Ιερεμίας, ένας ξιφίας η μύτη του οποίου γίνεται αφορμή για περιπαιχτικά σχόλια, για αστεία και πειράγματα. Όχι απ’ όλους, αλλά από τα Κοφτερά Χαμόγελα, τους νταήδες του βυθού. Η συγγραφέας του βιβλίου, Γιώτα Αλεξάνδρου, τοποθετεί τη δράση στα βάθη των ωκεανών, αλλά απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες που συχνά γίνονται μάρτυρες μιας δυσάρεστης πραγματικότητας στην καθημερινότητά τους και ειδικά στο σχολείο, όπου τείνει να επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου. Το ποιος όμως είναι ισχυρός και το πώς μπορεί κανείς να κερδίσει το δίκιο του, οι σελίδες του βιβλίου με χιούμορ, έξυπνες ατάκες και την εξαιρετική εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, δείχνουν πως τα φαινόμενα απατούν και δεν κερδίζει πάντα ο πιο δυνατός, αλλά ο πιο έξυπνος. Το ιδιαίτερο θέμα του εκφοβισμού πραγματεύεται εδώ με περισσή ευαισθησία η συγγραφέας, δίνοντας -μάλιστα με το παράρτημα που ακολουθεί στο τέλος του βιβλίου- τη δυνατότητα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων να βρουν αρκετές προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι το συγκεκριμένο φαινόμενο. (Εκδόσεις Susaeta)

Αγγελική Λάλου