ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο Σεπτέμβρης, αν και από άποψη καιρού και θερμοκρασίας θέλει να ανήκει περισσότερο στο καλοκαίρι παρά στο φθινόπωρο, ωστόσο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο εποχές. Είναι ο μήνας που αρχίζουν τα σχολεία. Οι διακοπές τελειώνουν και τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στα θρανία και στις τάξεις τους. Άλλα για πρώτη φορά, άλλα πάλι όχι… 

Όπως ο Πέτρος που γι’ αυτόν αρχίζει αύριο το σχολείο και είναι ενθουσιασμένος που θα ξαναβρεθεί με τους φίλους του και τους συμμαθητές του. Ανησυχεί λίγο για το αν θα έχει καινούργια δασκάλα και τον προβληματίζει κάπως το αν θα είναι πιο δύσκολα τα φετινά του μαθήματα.  Κατά τ’ άλλα όμως είναι πανέτοιμος… ή, σχεδόν έτοιμος! Γιατί πού και πού τον πιάνει νοσταλγία για το καλοκαίρι, τη θάλασσα, τις διακοπές. Έτσι αντί να φτιάχνει την τσάντα του, να ετοιμάζει τα βιβλία του και να κάνει επαναλήψεις, τον βλέπουμε να μπαίνει στην μπανιέρα, να τη γεμίζει νερό και κοχύλια, να φοράει μάσκα και βατραχοπέδιλα  και να ταξιδεύει με τη φαντασία του πίσω στο αγαπημένο του νησί. Στο βιβλίο «Επιστροφή στο σχολείο«, η Μαρία Παπαγιάννη με χιούμορ και έξυπνο λόγο μάς μιλάει για την αδυναμία των παιδιών να γυρίσουν απότομα σελίδα κι από τις διακοπές τους να ξαναβρεθούν στην τάξη και τα μαθήματα. Πάντως με τις υπέροχες σελίδες του το βιβλίο, την επιτυχημένη εικονογράφηση του οποίου έχουν κάνει ο Πέτρος Μπουλούμπασης και η Σοφία Τουλιάτου, η συγγραφέας καταφέρνει να κάνει τα παιδιά να αποχαιρετίσουν πιο εύκολα το καλοκαίρι και να μπουν ομαλά στο κλίμα του σχολείου. (Εκδόσεις Πατάκη)

bib_sxoleio_22

Ο επόμενος ήρωάς μας, ο Κωστάκης, έχει διαφορετικά προβλήματα και πολύ πιο σοβαρά. Γιατί αυτός δεν θέλει καθόλου να πάει στο σχολείο, είναι αλλεργικός και μόνο στη σκέψη του να καθίσει στο θρανίο, ενώ αρρωσταίνει όταν συλλογίζεται βιβλία, ασκήσεις, μαθήματα. Έλα, όμως, που ο καλύτερός του φίλος, ο σκύλος του ο Αζόρ, τρελαίνεται για τα Μαθηματικά, τη Γεωγραφία και την Ιστορία και δεν βλέπει την ώρα για να πάει σχολείο. Ο Κωστάκης είναι ένα κακομαθημένο παιδί που οι γονείς του έχουν παραχαϊδέψει και μόνο ο Αζόρ μπορεί τελικά να του μάθει τρόπους. Έτσι τον σέρνει με το ζόρι στο σχολείο κι ενώ στην αρχή δεν δίνει ο Κωστάκης καθόλου προσοχή στα μαθήματα, όταν βλέπει ότι οι συμμαθητές του λατρεύουν τον Αζόρ, αποφασίζει να αναλάβει δράση για να μη χάσει το φίλο του. Στο βιβλίο «Ο Αζόρ και ο Κωστάκης στο σχολείο«, ο Χρήστος Μπουλώτης με το πολύ έξυπνο τέχνασμά του αντιστρέφει τους συνήθεις ρόλους και βάζει τον Αζόρ να κάνει το «αφεντικό»… και τα πάει περίφημα! Η διασκεδαστική αυτή ιστορία, με την εξαίρετη εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, δείχνει ότι τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο για ένα παιδί να μάθει να αγαπά τη γνώση και το σχολείο. (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

197107

Η ηρωίδα, από την άλλη, που συναντάμε στη συνέχεια δεν συμμερίζεται καθόλου τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παραπάνω ήρωες. Εκείνη, ένα μικρό κοριτσάκι, αγαπάει το σχολείο αλλά έχει πρόβλημα με την ορθογραφία. Μεταξύ μας, όχι κι άδικα, αφού η ορθογραφία είναι για πολλές γενιές παιδιών ο φόβος κι ο τρόμος στα σχολικά τους χρόνια. Η καημενούλα κάνει φιλότιμες προσπάθειες και δεν τα παρατάει. Διαβάζει, μελετάει, προσπαθεί να μάθει τους κανόνες αλλά όταν έρχεται η ώρα να γράψει τις λέξεις όλα τα «ι» μπερδεύονται στο κεφαλάκι της και κάνει ένα σωρό λάθη. Η δασκάλα της δεν την αποπαίρνει, την ενθαρρύνει και αναγνωρίζει την προσπάθειά της. Όμως για εκείνη αυτό δεν είναι αρκετό κι έχει βάλει σκοπό της να πάρει άριστα. Οι συμμαθητές της θέλουν να τη βοηθήσουν και της δίνουν την ευκαιρία να αντιγράψει, όμως δεν θέλει να τα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο αλλά να πάρει το 10 με το σπαθί της. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος στο βιβλίο του «Άριστα 10!» δίνει μια διασκεδαστική κι έξυπνη ιστορία για τους βαθμούς, την αγωνία των παιδιών για τις επιδόσεις τους και για την ορθογραφία! Στα συν η πρωτότυπη εικονογράφηση της Μαρίας Τζαμπούρα. (Εκδόσεις Πατάκη)

book1

Με άλλες εξίσου σημαντικές αγωνίες παιδιών που μπαίνουν στην εφηβεία ασχολείται το βιβλίο «Σώος και αβλαβής από το σχολείο» της Μαίρης Μεταξά-Παξινού (σε εικονογράφηση του Αλέκου Φουντουκλή). Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Σώος και αβλαβής» και είναι ένας οδηγός αντιμετώπισης προβλημάτων που απασχολούν τους έφηβους. Το συγκεκριμένο ειδικεύεται στο περιβάλλον του σχολείου και αναλύει περιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητα των έφηβων μαθητών και δίνει με έξυπνο και ευχάριστο τρόπο συμβουλές και λύσεις για να γίνουν πράγματι τα σχολικά χρόνια τα καλύτερα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Χρήσιμες γνώσεις που διδάσκουν την ελευθερία και τη διαχείρισή της, την υπευθυνότητα και το θάρρος να νικάμε τους φόβους μας. (Εκδόσεις Κέδρος)

112331

Για το τέλος άφησα να ξεφυλλίσουμε δύο πρόσφατα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος με το ανατρεπτικό του χιούμορ μπαίνει στις τάξεις και δίνει άλλο χρώμα στο συνηθισμένο μάθημα! Στο πρώτο, το «Όχι κυρία«, συναντάμε μια δασκάλα που θεωρεί πως δεν έχει τάξη αλλά αταξία… Το παράπονό της είναι πως μόλις τολμήσει να πει κάτι, οι μαθητές της εναντιώνονται, φωνάζοντας: «όχι κυρία» και δίνουν για όλα μια διαφορετική, δική τους εκδοχή της πραγματικότητας. Ένα απίθανο βιβλίο που καταρρίπτει  τα κλισέ και τα στερεότυπα και δίνει βήμα στη δημιουργική φαντασία των παιδιών και τους προσφέρει τη δυνατότητα μέσα από τη δύναμη των λέξεων να πλάσσουν τον κόσμο όπως τον φαντάζονται. Με την κατάργηση των στερεοτύπων καταπιάνεται και στο δεύτερο βιβλίο του, το «Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή«, μία διασκεδαστική ιστορία που αποτελεί ύμνο στη διαφορετικότητα. Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της Dorothy Counts, της πρώτης αμερικανίδας μαύρης μαθήτριας σε σχολείο αποκλειστικά για λευκούς, το βιβλίο έχει αυτή τη φορά ήρωα ένα ξεχωριστό παιδί-πειρατή, με γάντζο και απ’ όλα τα πειρατικά σύνεργα. Ο χώρος της περιπέτειας μεταφέρεται από τις θάλασσες και τα καράβια, στο σχολείο και στα θρανία και στο πώς τα παιδιά δέχονται και διαχειρίζονται το διαφορετικό. Ο φίλος μας, λοιπόν, ο Μπελαμής (με το καθόλου τυχαίο όνομα, αφού από τη μία ο συγγραφέας του το επέλεξε για να παραπέμπει στο Bel Ami αλλά και από την άλλη στον Samuel Belamy,  τον διαβόητο «πρίγκιπα των θαλασσών») θα γίνει αφορμή για να χωριστούν οι συμμαθητές του σε στρατόπεδα ή για να γνωριστούν όλοι καλύτερα; Ένα βιβλίο που στις μέρες που ζούμε καλό είναι να διαβάσουν και οι γονείς των παιδιών! Και τα δύο με την εξαιρετική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Αγγελική Λάλου

EXW_GIA_SIMMATHITI_ENA_PEIRATI OXI_KYRIA