ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ… ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Το Λονδίνο αγαπάει το διάβασμα, γι’ αυτό και οι φανατικοί αναγνώστες το επιλέγουν για προορισμό τους. Δεν είναι λίγοι οι διάσημοι συγγραφείς που έζησαν εδώ. Ονόματα όπως Alexander Pope, John Keats, Charles Dickens, Thomas Hardy, Oscar Wilde, Joseph Conrad, Rudyard Kipling, E.M. Foster, Virginia Woolf, D.H. Lawrence, Ezra Pound, T.S. Eliot, George Orwell, Evelyn Waugh είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνονται στη λίστα του.

George Orwell

George Orwell

Το βιβλίο, μάλιστα, The Cambridge Companion to the Literature of London, αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό, ο οποίος σας ξεναγεί στα σπίτια, τις αγαπημένες διαδρομές και τις περιοχές, όπου άφησαν τα ίχνη τους, είτε στη ζωή είτε στο λογοτεχνικό τους έργο.

Πέρα όμως από την αναζήτηση στοιχείων στο λαμπρό λογοτεχνικό του παρελθόν, ο σημερινός αναγνώστης έχει να κάνει κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Λονδίνο. Πάνω απ’ όλα, να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του! Η επιλογή βιβλιοπωλείων που έχετε στη διάθεσή σας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Αν θέλετε τεράστια ποικιλία και σέρβις πολυκαταστήματος, δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε σε ένα από τα βιβλιοπωλεία Waterstones ή Foyles.

Waterstones

Waterstones

1231443_10202235803524306_1547725353_n

Αν τα ενδιαφέροντά σας είναι πιο ακαδημαϊκά, η ιδανική επιλογή για εσάς είναι το Blackwell’s στην Charing Cross Road. Αν ο δρόμος σας φαίνεται γνωστός, δεν κάνετε λάθος, σας θυμίζει το ομώνυμο βιβλίο «84, Charing Cross Road» (εκδ. Πόλις, της Helene Hanff), το οποίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με τους Άντονι Χόπκινς και την Αν Μπάνκροφτ στους ρόλους των δύο ηρώων.

84, Charing Cross

84, Charing Cross

Πολύ καλή πρόταση, με ωραίο στήσιμο, ενημερωμένη βιτρίνα και φιλική ατμόσφαιρα είναι και το Daunt Books που βρίσκεται στη Marylebone High Street.

dauntbooks1 (2)Ωστόσο, πολύ πιο προκλητικούς βιβλιοφιλικούς προορισμούς αποτελούν τα παλαιοβιβλιοπωλεία, όπου θα βρείτε πιο σπάνιες εκδόσεις. Τέτοια θα συναντήσετε στο Camden, στο Portobelo, και μεταξύ άλλων και στο Islington.

Camden

Camden

???????????????????????????????

Isslington

Isslington

Αν είστε πολύ απαιτητικοί, δεν θα χάσετε αν επισκεφτείτε το Keith Fawks Books στο Hampstead Village.

Keith Fawks Books

Keith Fawks Books

Βιβλία βέβαια δεν θα βρείτε μόνο σε βιβλιοπωλεία αλλά και στα μουσεία και στους χώρους τέχνης του Λονδίνου. Τα δικά μου πιο αγαπημένα πωλητήρια με μεγάλη ποικιλία βιβλίων βρίσκονται στην Tate Modern και στη Saatchi Gallery, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ξεφυλλίσετε μια μοναδική συλλογή λευκωμάτων τέχνης.

Tate Modern

Tate Modern

Saatchi Gallery

Saatchi Gallery

Για πιο ιδιαίτερες προτιμήσεις, μπορείτε να επισκεφτείτε το The Tintin shop στο Coven Garden, με όλα τα κόμιξ του γνωστού ήρωα.

londonJune 324 (2)

Αν, πάλι, βρεθείτε στο Soho κι έχετε πιο σινεφίλ ενδιαφέροντα, θα μείνετε πολύ ικανοποιημένοι περνώντας από το Vintage Magazine Shop.

Vintage Magazine Shop

Vintage Magazine Shop

Πολύ σημαντικό βιβλιοφιλικό στέκι είναι και το Southbank Centre, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά βιβλίων.

southbank

Δίπλα στον Τάμεση, γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κι άλλες υπαίθριες φεστιβαλικές αγορές, όπου πάντα υπάρχει και αναγνωστικό ενδιαφέρον!

thames

Κλείνοντας το αφιέρωμα αυτό στο Λονδίνο, θα σας προτείνω να περάσετε λίγο χρόνο και σε τρεις ακόμα προορισμούς. Ο πρώτος αναφέρεται σε έναν μεγάλο Άγγλο συγγραφέα και πρόκειται για το μουσείο του Charles Dickens, το οποίο στεγάζεται σε παλιά οικία του συγγραφέα στο Holborn (48 Doughty Street), εκεί θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα βίντεο για τη ζωή και το έργο του, να δείτε από κοντά προσωπικά του αντικείμενα αλλά και να αγοράσετε τα έργα του στο πρωτότυπο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η δεύτερη επιλογή μου αφορά τον μεγαλύτερο για μένα Άγγλο λογοτεχνικό ήρωα: κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Sherlock Holmes. Στο μουσείο του που βρίσκεται στην 221b Baker Street, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τον ντετέκτιβ που κρύβετε μέσα σας! 

sherlock

Για το τέλος διάλεξα να κλείσω με θεατρικό τρόπο… αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγαλύτερο θεατρικό συγγραφέα, τον Σαίξπηρ, με μια επίσκεψη στο Globe Theatre.

globe

Αυτό που με συγκινεί όμως πάνω απ’ όλα στο Λονδίνο δεν είναι μόνο οι επιλογές, οι χώροι και τα κτίρια αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι… δηλαδή οι αναγνώστες. Θα τους δείτε παντού, στην παμπ, στο πάρκο, στο τρένο… και θα γίνουν φίλοι σας, γιατί μιλάτε την ίδια γλώσσα: αυτή των βιβλίων!

Σας ευχαριστώ που με συνοδέψατε σε μια μικρή περιήγηση στο αγαπημένο μου βιβλιοφιλικό Λονδίνο!

Αγγελική Λάλου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

metro

???????????????????????????????