ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ

Δεν διαβάζουμε για να βρούμε απαράλλακτη τη ζωή μας στις σελίδες των βιβλίων μας. Δεν διαβάζουμε για να παρηγορηθούμε για το βαρύ φορτίο του χρόνου που λυγίζει τους ώμους μας ή που όλα τα σχέδιά μας βγήκαν πλάνες. Δεν διαβάζουμε για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε· ούτε για ν’ αντικρίσουμε ανάμεσα στις γραμμές μια διαφορετική πραγματικότητα. Δεν διαβάζουμε για να διευρύνουμε το μυαλό μας, για να γυμνάσουμε τη φαντασία μας, για να οξύνουμε την ευαισθησία μας. Δεν διαβάζουμε αναζητώντας παραδείγματα προς μίμηση ή προς αποφυγή ούτε για να βρούμε τον εαυτό μας. Μα όσο περισσότερο διαβάζουμε τόσο περισσότερο όλα αυτά μας συμβαίνουν.

Εμείς όμως διαβάζουμε για την απόλαυση. Διαβάζουμε γιατί έτσι είμαστε και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Διαβάζουμε άλλοτε με σοβαρότητα και άλλοτε με ανεμελιά, άλλοτε με αναγνωστική μέθη και άλλοτε με κριτική νηφαλιότητα. Κι έτσι ακριβώς γράφουμε.

Με τρία βιβλία ανοιγμένα επάνω στο γραφείο, τέσσερα στοιβαγμένα κάπου παραδίπλα, άλλο ένα χαμένο στη βιβλιοθήκη και τρεις χιλιάδες σκέψεις να στροβιλίζονται αχαλίνωτες στο μυαλό: “Bookstand’s needed!”.

Έτσι, λοιπόν, στήσαμε αυτό το χώρο, για να βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη, να τις εκθέσουμε, να τις μοιραστούμε, να τις διαπραγματευθούμε.

Το Bookstand είναι το σημείο όπου συναντιόμαστε, διαβάζουμε και σχολιάζουμε μαζί.

Για ποιο πράγμα;

Για όσα βιβλία διαβάσαμε και μας άρεσαν ή δεν μας άρεσαν.

Για όσους συγγραφείς αγαπήσαμε ή μας ξένισαν.

Για τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα συναισθήματα που γίνηκαν λογοτεχνία.

Για εκείνους που μυρίζουν πια βιβλιοθήκη και τα χέρια τους ποτίσανε μελάνι.

Για το διάβασμα ως συνήθεια, τελετουργικό και τρόπο ζωής.

Για το βιβλίο ως τέχνη ή λατρεία.

Για το βιβλίο όπως το σημάδεψαν ο χρόνος και οι εποχές ή για το χρόνο και τις εποχές όπως σημαδεύτηκαν από το βιβλίο.

Και άλλα, πολλά άλλα…

 

Άρθρα, αφιερώματα, συνεντεύξεις, λογοτεχνικά κείμενα, όλα εδώ, τακτοποιημένα στο σταντ μας. Αρκεί να απλώσετε το χέρι, να διαβάσετε κι ύστερα να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας.